Teilzeit -zpravidla Smlouva na 30 hod/týden (může být i 18, 20, 24 hod) je to samé, čemu se u nás říká poloviční nebo zkrácený úvazek. Veškeré odvody (srážky) jdou ze mzdy dolů stejně jako u Vollzeit.
Tzn. KV-Beitrag (zdravotní), RV-Beitrag (důchodové), Lohnsteuer (daň ze mzdy), AV-Beitrag (příspěvek na nezaměstnanost), PV-Beitrag (dětský příspěvek, platí min. částku i bezdětní), dále Solidaritätzuschlag (příspěvek soudruhům a soudružkám v bývalém NDR) a Kirchensteuer (lze uvést při přihlašování, že jsi bez náboženského vyznání).
S daňovým přiznáním nemá Teilzeit nebo Vollzeit nic společného, to je věc daňové třídy (I.-dobrovolně, III. - ze zákona povinně). Tady na foru si k dańovému přiznání můžeš najít spoustu příspěvků.
Srážky v procentech ti neřeknu, netuším, zda je to vždy stejné. Já např. rozhodně neplatím 15,5% zdravotní, to mně tak připadá že by to mohly být procenta včetně odvodů zaměstnavatele.
Možná by zde mohl někdo doplnit, pokud má vlastní zkušenost s Lohnabrechnung na Teilzeitvertrag.
Petr
tady jsem ti vyjel z googlu vzorový výpočet:
http://www.biallo.de/gehaltsoptimierer/Teilzeitrechneri.php?hAw=20&zAw=30&betr=1200&imJ=0&stKl=1&stF=&kiFb=0&kiSt=1&prKV=0&prMkv=&prZkv=1&prGkv=&pfRV=1&pfAV=1&kLos=1&bLand=2&lS=1&Seite=2&rub=steu&sub=&AktionsCode=&variant=&subrub=Teilzeit