Ahojte, uvažujem o presťahovaní sa do Lipska začiatkom roka.
Rada by som poprosila o zopár dobrých susedských rád... ak prídem do Lipska, rada sa odvďačím pozvaním na pivko/kafe
1. čo treba urobiť na Slovensku pred odchodom/sťahovaním? - čo odhlásiť, ktoré úrady a pod.,
2. ako je to, keď vlastním auto, treba ho prehlásiť v Nemecku, alebo sa tomu dá nejako vyhnúť? (prepisom na niekoho, kto ostane žiť na SK?),
3. kde sa treba hlásiť v Lipsku, môžem už bez toho mať vybavený hneď podnájom, alebo musím byť už zahlásená prv na najakom úrade?
4. tak isto práca, môžem si hneď začať hľadať prácu cez internet, aj keď tam ešte nie som a nemám bývanie a pod, alebo to bude problém?
aké všetky papiere budú odo mňa vyžadovať pri prijímaní do práce?
5. ako to funguje v Lipsku pri prenájme bytu, zvykne sa platiť nejaká kaucia, alebo viac nájmov vopred, či provízia realitke ako na SK?
Je vyslovene nejaká lokalita v Lipsku, ktorej by som sa mala vyhnuť a nehľadať tam bývanie?
6. Za akých podmienok si môžem vybaviť v Lipsku paušál? Treba nejaké potvrdenie o pobyte a pod? Viete aj poradiť rovno nejakého operátora?
7. Za akých podmienok si môžem vybaviť v Lipsku bankový účet? Musím mať už vybavenú prácu, výbanie, alebo sa to dá aj bez toho? Ktorá banka sa oplatí najviac z hľadiska poplatkov? Kde si to môžem prosím porovnať?
8. na Slovensku som 7 rokov pôsobila ako dobrovoľníčka v organizácii muskulárnych dystrofikov (svalová dystrofia
http://www.omdvsr.sk), existuje/sídli nejaká taká organizácia pre telesne postihnutých aj v Lipsku?
Prípadne na slovensku funguje pre týchto ľudí taká vec - volá sa to osobná asistencia - pomáhaš ľuďom, ktorí sú ťažko zdravotne znevýhodnený v bežnom živote - ideš s nimi na nákupy, do práce, do školy, pomáhaš im doma, navaríš atď. U nás je to ale biedne hradené štátom 2,78 e/hod. (
http://www.omdvsr.sk/index.php/stan-sa-osobnym-asistentom.html)
Neviete prosím ako to funguje v Nemecku? Či sa to dá robiť aj fulltimovo, alebo len popri inej práci, lebo to neuživí. Prípadne kde by som rovno vedela nájsť nejaké ponuky na osobného asistenta.
Rada by som sa totižto možno hneď zamerala na prácu v sociálnej oblasti v Lipsku
Ďakujem vám vopred všetkým za akékoľvek rady
alebo odkazy na stránky, kde môžem nájsť bližšie info. Nemecky aj anglicky viem, takže kľudne môžete posielať aj zahraničné linky
Vďaka a želám všetkým krásny deň